" data-thumb="http://www.zeleni-ponedjeljak.com/images/images/slider/Slider7.jpg" data-link="" data-target="_self">

Zeleni ponedjeljak za početak sjajnog tjedna

Klikni ovdje za Newsletter

" data-thumb="http://www.zeleni-ponedjeljak.com/images/images/slider/Slide6.jpg" data-link="" data-target="_self">

Svi recepti Zelenog ponedjeljka su bezmesni i veganski...
Ukusni, zdravi, raznoliki, pomoći će vam da se osjećate odlično
iznutra i zadovoljni samim sobom.

Dobar tek!

Klikni ovdje za newsletter

" data-thumb="http://www.zeleni-ponedjeljak.com/images/images/slider/Slide4.jpg" data-link="" data-target="_self">

Prijavite se za tjedno dobivanje recepata

Klikni ovdje za Newsletter

Zdravlje
Read more
Ekologija
Read more
Etika
Read more

Kanadska vlada izdala je novi nacrt s preporukama za zdravu prehranu, kojemu je cilj revidiranje zastarjelih prehrambenih kategorija, s fokusom na prehrambene navike, a naglašava važnost uključivanja u prehranu „visokih udjela biljne hrane”. Kategorija mlijeka izostavljena je u nacrtu, dok su energetski bogate mahunarke stavljene iznad hrane životinjskog podrijetla. Nacrt za zdravu prehranu u svojoj suštini pokazuje važnost cjelovitih namirnica i naglašava da je biljna hrana (poput mahunarki) preporučeni izvor bjelančevina.

Read more

Prvi put, kuhar jela s biljnim namirnicama osvojio je titulu "maître restaurateur" za svoj restoran Vegan Gorilla u Francuskoj. Naslov „maître restaurateur”, koji se razmatra svake četiri godine, dodjeljuje se nekome tko je po zanimanju profesionalni kuhar i ima profesionalno iskustvo. Kuhar mora raditi sa svježim, sirovim proizvodima. Ocjenjuje ga nezavisni odbor, a zatim ga nagrađuju lokalni predstavnici, uime francuske države. Restoran Willyja Bertona u Niceu opisuje se kao „veganski, bio i bez glutena”. Koristi organske i održive proizvode.

Read more

Prema izvještaju „Top Trends in Prepared Foods in 2017” istraživačke tvrtke Global Data, šest posto Amerikanaca sada se identificira kao vegan/ka, što je golem porast od 600 posto u samo tri godine jer se još nedavno, 2014. godine, samo jedan posto Amerikanaca izjašnjavalo veganima. U izvještaju se navodi:„Porast veganstva i svijest o utjecaju konzumacije mesa potiču potražnju za zamjenskim proizvodima mesu.”

Read more