" data-thumb="http://www.zeleni-ponedjeljak.com/images/images/slider/Slider7.jpg" data-link="" data-target="_self">

Zeleni ponedjeljak za početak sjajnog tjedna

Klikni ovdje za Newsletter

" data-thumb="http://www.zeleni-ponedjeljak.com/images/images/slider/Slide6.jpg" data-link="" data-target="_self">

Svi recepti Zelenog ponedjeljka su bezmesni i veganski...
Ukusni, zdravi, raznoliki, pomoći će vam da se osjećate odlično
iznutra i zadovoljni samim sobom.

Dobar tek!

Klikni ovdje za newsletter

" data-thumb="http://www.zeleni-ponedjeljak.com/images/images/slider/Slide4.jpg" data-link="" data-target="_self">

Prijavite se za tjedno dobivanje recepata

Klikni ovdje za Newsletter

Zdravlje
Ekologija
Etika

Program Ujedinjenih Naroda za okoliš (UNEP), objavio je dobitnike nagrade 'Šampioni Zemlje' (Champions of the Earth) u kategoriji Znanost i inovacija, koju su zajednički dobile kompanije 'Impossible Foods' i 'Beyond Meat'. Obje kompanije bave se razvojem alternativa životinjskom mesu iz biljnih izvora. Prema UN-u, upotreba životinja u proizvodnji hrane dovela nas je do ruba katastrofe. Destruktivni utjecaj životinjske agrikulture na okoliš veći je od bilo koje druge tehnologije. Količina stakleničkih plinova ispuštena životinjskom agrikulturom veća je od svih vrsta prometa zajedno. Nemoguće je ostvariti ciljeve Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama bez drastičnog smanjenja uzgoja životinja za hranu.

Pod inicijativom organizacije ProVeg UK, 110 engleskih škola uključilo se u program posluživanja 3,1 milijuna bezmesnih obroka kroz sljedećih 12 mjeseci. Uvedena je obaveza barem jednog bezmesnog dana tjedno i dnevne opcije bezmesnih, poželjno veganskih obroka. Opisi bezmesnih menija prilagođeni su tako da budu privlačniji djeci, a crveno meso u potpunosti je maknuto s jelovnika. Poticanjem veće konzumacijom biljne hrane želi se smanjiti pretilost djece, smanjiti rizik od alergijskih reakcija i trovanja hranom te uspostaviti zdrave prehrambene navike djece. Osim smanjenih troškova hrane, veganski obroci primjereni su za sve i bolji su za okoliš. Organizacija vjeruje da su škole, odnosno školske kantine, idealno mjesto za mlade na kojemu mogu naučiti o zdravlju i održivom življenju.

Nogometni stadion škotske nacionalne vrste u Hampden parku u Glasgowu uskoro će uvesti veganski jelovnik. Stadion je dogovorio suradnju s organizacijom Vegan Events UK kako bi 14. srpnja ugostio Škotski veganski festival. Craig Younger, generalni direktor tvrtke Sodexo Sport & Leisure koja za stadion dobavlja hranu, nada se da će nadolazeći festival pomoći nadahnuti veganski jelovnik koji namjerava trajno ponuditi na stadionu. „Uz planove da lansiramo naš vlastiti veganski jelovnik kasnije tijekom godine”, Younger je izjavio, „siguran sam da će taj dan biti veliko nadahnuće”.