on 23 Lipanj 2017

Prema novom istraživanju, koje je sastavila tvrtka za istraživanje tržišta GlobalData, 70 posto svjetske populacije sve više odbacuje meso - što smanjivanjem unosa, a što potpunim izbjegavanjem u korist bjelančevina temeljenih na biljkama. „Kako potrošači nastoje jesti zdravije i čišće istovremeno smanjujući svoj negativan utjecaj na planet, stvari poput bjelančevina graška u prahu, burgera temeljenih na biljkama, sira od orašastih plodova, raznih biljnih zamjena za meso i kobasica od soje iskaču u sve većem broju restoranskih jelovnika i prodavaonica”, izjavila je Nicole Peranick iz tržnice prehrambene industrije New Hope Network. Ovaj novi podatak u skladu je s prošlogodišnjim predviđanjem tvrtke Allied Market Research da će svjetsko tržište hrane alternativne mesu doseći 5,2 milijarde dolara do 2020. godine, uz godišnji rast od 8,4 posto. (vegnews.com)

on 16 Lipanj 2017

Početkom lipnja, veganska neprofitna organizacija za bodi-bilding PlantBuilt ukupno je osvojila 32 medalje, među kojima su 22 bile zlatne, na Igrama Naturally Fit u Austinu u Texasu. Na Igrama je sudjelovalo 1000 sportaša, od čega je njih 39 bilo iz PlantBuilta, a izazvani su u raznim kategorijama tog natjecanja u fitnessu uključujući girje, powerlifting, bodi-bilding, olimpijsko dizanje utega i CrossFit. Sara Lee iz te veganske ekipe postavila je američki i svjetski rekord iz girja. PlantBuilt su 2013. godine osnovali njezini članovi, supružnici Dani Taylor i Giacomo Marchese, kako bi dokazali da konzumacija mesnih proizvoda nije nužna za izgradnju mišića. Do danas se je u PlantBuiltovoj ekipi natjecalo više od 100 sportaša iz zemalja diljem svijeta kao što su Singapur, Novi Zeland, Australija, Kanada, Velika Britanija i Njemačka te prikupilo 20 000 dolara za pomoć veganskim organizacijama, drugim neprofitnim organizacijama i skloništima za životinje s farma. (vegnews.com)

on 09 Lipanj 2017

Pozivamo vas da uoči jubilarnog 10. ZeGeVege festivala posjetite 6. VegeSajam koji će se održati u utorak, 20. lipnja 2017. od 9 do 19 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Cilj VegeSajma je upoznati sve s ponudom i prednostima zdravih, bezmesnih jela i proizvoda domaćih proizvođača i dobavljača. Želite li kušati veganske prerađevine, slastice, razne vrste bljnih mlijeka ili nabaviti odlične veganske recepte, ne propustite VegeSajam. Osim mnoštva veganske hrane, uključujući sirove kolače, moći ćete kupiti i biljnu hranu za pse i mačke. Počastite se zdravim i ukusnim obrokom na licu mjesta, kupiti gotove zapakirane veganske proizvode ili se rashladite sočnim veganskim sladoledima - čekamo vas! Svoje proizvode i usluge na ovogodišnjem VegeSajmu predstavit će izlagači koji će ujedno biti neki od stotinjak izlagača na ovogodišnjem ZeGeVege festivalu, 8. i 9. rujna na glavnom zagrebačkome trgu: bio&bio, Encian, Green Point (Bio Era), Annapurna, Greencajg (Sretno zeleno), Tvornica zdrave hrane, Vegehop, Gavita, Sirova hrana, Ami cat and dog food (Kresoja), Braniteljska zadruga ARKA NAŠA, Sana delikatese, OPG Rožić Ivana, Vegetariana, Slatka tvornica Medenko.

on 02 Lipanj 2017

Nagrađivani filmski redatelj i producent, najpoznatiji po akcijskim i SF hitovima poput Terminatora, Ramba, Aliensa, Avatara i neizbježnog Titanica, ove godine priprema novi dokumentarac o veganstvu pod nazivom „The Game Changers”. Uz Camerona, na filmu su radili režiser Louis Psihoyos (režiser Oscarom nagrađenog dokumentarca „Zaljev”) te pobjednik Ultimate Fightera, James Wilks. Dokumentarac će prikazati iskustva elitnih sportaša, vojnika specijalnih postrojbi, znanstvenika, pop ikona i svakodnevnih junaka koji postižu svoj maksimum zahvaljujući biljnoj prehrani. Cameron je pred nekoliko godina s obitelji prešao na veganstvo i od tada je veliki zagovornik biljne prehrane, o čemu uz glumca Samuela Jacksona progovara i u novom dokumentarnom filmu, Eating You Alive. (vegnews.com)

on 25 Svibanj 2017

Skupina članica i članova danskog parlamenta pristala je izbaciti životinjske proizvode iz prehrane na 22 dana. Ovo je simbolična gesta kojom žele svratiti pozornost na razorne učinke suvremenog uzgoja životinja za ljudsku prehranu na ubrzavanje klimatskih promjena i zdravlje planete. Vođa Alternativne stranke, Uffe Elbak, izjavio je da je za borbu protiv klimatskih promjena potrebno da „političari poduzmu prvi korak i počnu voditi primjerom”. Skupina naglašava da je za borbu protiv klimatskih izazova današnjice potrebna aktivacija i na osobnoj i političkoj razini. Ključnu ulogu prehrane za očuvanje okoliša već je uvidio i njemački ministar okoliša te zabranio meso na službenim događajima. Pridružite se i vi Vege izazovu. (metro.co.uk)