Powered byInfoNET

Veganski ručak s Predsjednikom

31.08.2013

Kako bi najavili ZeGeVege festival, Prijatelji životinja pripremaju za Ured Predsjednika jela biljnog podrijetla

- 31.8.2013., Pantovčak: veganski ručak s predsjednikom Ivom Josipovićem

Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske, primio je u svibnju 2013. godine na razgovor članove udruge Prijatelji životinja. Tom prigodom izaslanstvo Udruge istaknulo je kako se u Hrvatskoj ne provodi dovoljno Zakon o zaštiti životinja, ne postoji inspekcija za zaštitu životinja te da, uz više od 160 tisuća vegetarijanca i vegana u Hrvatskoj, nedostatak vege obroka u vrtićima i školama predstavlja nepoštivanje osnovnog ljudskoga prava na obrok.

trace affiliate link | Nike Off-White

Prijatelji životinja su također s predsjednikom Josipovićem razgovarali o kampanji Zeleni ponedjeljak koja za cilj ima poticanje građana da barem jedan dan u tjednu ne jedu namirnice životinjskog podrijetla, kao i o ZeGeVege festivalu održivog življenja koji će se održati 6. i 7. rujna 2013. na Trgu bana Jelačića.

Srdačan razgovor članova Udruge i predsjednika Josipovića rezultirao je dogovorom o veganskom ručku na kojem bi ga upoznali s veganskim načinom prehrane.

U subotu, 31. kolovoza 2013. u 13:30 sati, u Uredu Predsjednika na Pantovčaku bit će poslužen veganski ručak za predsjednika Ivu Josipovića, predstavnike udruge Prijatelji životinja, predstavnike medija i za grupu građana u okviru 'kave s Predsjednikom' koji će se pridružiti ručku. Na jelovniku će biti odresci i ostala ukusna i zdrava jela spremljena isključivo od namirnica biljnog podrijetla.

Predsjednik Josipović ovim ručkom zajedno s Prijateljima životinja poziva građane da posjete ZeGeVege, važnu edukativnu manifestaciju koju svake godine obiđe preko 30.000 građana, a koja će se održati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, 6. i 7. rujna 2013.

Osim etičkog postupanja prema životinjama i smanjenja troškova zdravstva, odabir prehrane koja se temelji na namirnicama biljnog podrijetla značajno utječe na smanjenje negativnog utjecaja čovjeka na okoliš, na smanjenje gladi u svijetu te očuvanje voda i prirodnih resursa.

Svjetske organizacije za hranu i očuvanje okoliša već godinama apeliraju na promjenu prehrane i pozivaju sve da se pridruže apelu za promjenom prema održivom življenju.

Stoga je ovaj ručak čin podrške predsjednika Josipovića naporima za što zdraviji, čistiji i suosjećajniji planet na kojem živimo, što pokazuje da je i Hrvatska na putu nužne ekološke osviještenosti, a time i sveopće održivosti.