Powered byInfoNET

Zašto da se ja osobno priključim Zelenom ponedjeljku?

Dovoljno je pet razloga za uvođenje Zelenog ponedjeljka: zdravo je, dobro je za naš planet, pomaže u smanjenju gladi u svijetu, dobro je za životinje i vrlo je ukusno!

Prema alarmantnim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 90% hrvatske populacije konzumira manje voća i povrća od preporučene količine, dok Zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" iznosi da svaki drugi građanin umre od bolesti srca i krvnih žila. Te se bolesti u velikoj mjeri mogu spriječiti promjenom prehrambenih navika, s obzirom na to da meso povećava razinu kolesterola, kao i rizik od nekih oblika raka, dijabetesa i pretilosti.

jordan release date | adidas NMD Human Race

Prema izvještaju UN-a iz 2010. godine, proizvodnja hrane, posebice proizvoda životinjskog podrijetla, utječe na 70% potrošnje svjetske pitke vode i 38% ukupnog iskorištavanja poljoprivrednih površina. Proizvodnja hrane odgovorna je za čak 19% ukupne emisije stakleničkih plinova, što je više nego što proizvede ukupni svjetski promet.

Glad u svijetu izravno je povezana s uzgojem životinja. Dok ljudi gladuju, životinje se prisilno hrani te se tako uništava i preko 70% posto resursa, odnosno žitarica i druge biljne hrane kojom se može spriječiti glad u svijetu.

Svake godine u svijetu uzgoji se i ubije više od 60 milijardi životinja zbog ljudske prehrane. To je broj samo kopnenih životinja na farmama. U samo jednoj današnjoj klaonici ubije se i nekoliko desetaka tisuća životinja svaki dan.

Jedan dan u tjednu tek je početak. Zato vam nudimo kompletne informacije koje su vam potrebne da uključite zdrave i održive promjene u svoju svakodnevnu prehranu.

 

Dobra odluka

Svaki ponedjeljak možete donijeti dobru odluku da se pridružite novom globalnom pokretu koji pridonosi pozitivnim promjenama cijelom planetu, ali ujedno i vašem vlastitom zdravlju. Dobar osjećaj koji takva odluka donosi dat će vam poticaj da nastavite dalje i da uključite druge.

Svoje dobro raspoloženje ponedjeljkom nećete moći skriti, što će primijetiti i ostali iz vaše okoline. Priredite im iznenađenje! U ponedjeljak na posao ili u školu kolegama donesite veganske kolače ili neko slano biljno jelo koje vam se najviše sviđa i podijelite ga s drugima. Svaki vaš Zeleni ponedjeljak može biti nova avantura za vas i vaše najdraže.

 

Kada sam postigao/la cilj?

Cilj Zelenog ponedjeljka je na vama. Osnovni cilj je da ponedjeljkom budete na biljnoj prehrani, odnosno da ne koristite u prehrani namirnice životinjskoga podrijetla. Ako vam se čini teško, krenite s izbacivanjem iz vaše prehrane namirnica koje sadrže meso životinja, dakle mesa i ribe. Sljedećih ponedjeljaka krenite s nekorištenjem i jaja, a zatim i mlijeka, jedući barem jednom tjedno isključivo namirnice biljnoga podrijetla. Otkrit ćete bogatstvo biljne prehrane i Zeleni ponedjeljak će vam prijeći u dobru i veselu naviku. Hoćete li ovu dobru naviku proširiti i na ostale dane u tjednu ostaje na vama; što više truda uložite, dobit ćete više blagodati vi, životinje i okoliš u kojemu živimo.

 

Što ako sam već vegetarijanac ili vegetarijanka?

Vegetarijanci koji u svoju prehranu uključuju jaja i/ili životinjsko mlijeko također mogu prihvatiti izazov Zelenog ponedjeljka. Na svoj Zeleni ponedjeljak možete se okušati u veganskim receptima, odnosno naučiti pohati bez jaja, peći palačinke ili torte bez jaja i koristiti biljno mlijeko umjesto životinjskog.

Cilj Zelenog ponedjeljka jest da građani jedu namirnice isključivo biljnoga podrijetla pa tako i vegetarijanci mogu ponedjeljkom napraviti svoj prvi korak prema veganstvu.