Powered byInfoNET

Tko je sve uključen i tko je dao potporu Zelenom ponedjeljku?

Grad Zagreb je potpisivanjem Deklaracije o Zelenom ponedjeljku prvi dao potporu ovoj kampanji. Potporu Zelenom ponedjeljku još su dali Gradski ured za zdravstvo, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, Ministarstvo poljoprivrede i Grad Samobor, a kampanju podržavaju SPAR Hrvatska, restoran Vegehop, restoran Green Point, Zelena akcija, portal Zdrava krava i Slobodna Dalmacija.

Authentic Sneakers | Sneakers

 

Kako to izgleda u svijetu?

Kampanja bezmesnog dana u svijetu je započela 2003. u suradnji sa Školom javnog zdravstva Johns Hopkins Bloomberg. U svibnju 2009. godine Gent iz Belgiji postao je prvi grad izvan SAD-a koji je prihvatio bezmesni dan, a nedugo zatim Sir Paul McCartney uveo je bezmesni dan u Veliku Britaniju.

Bezmesni dan sada se provodi u više od 30 zemalja i u stalnom je porastu jer svaka država može svoju jedinstvenu kulturu, običaje i kuhinju staviti na stol u vidu bezmesnih odnosno biljnih jela.

Globalnoj kampanji bezmesnog dana pridružuju se i brojne poznate osobe kao i razne ustanove poput vrtića, škola, fakulteta, bolnica i restorana te poduzeća koji svaki ponedjeljak nude samo biljne obroke. Uključene ustanove organiziraju predavanja za učenike, studente i sve zainteresirane o dobrobitima kampanje za okoliš i zdravlje. Restorani svoje osoblje uključuju u radionice kako bi se educirali kako pravilno kombinirati namirnice i pripremiti uravnotežen obrok bez namirnica životinjskog porijekla. Poduzeća za svoje djelatnike pripremaju veganske domjenke i team buildinge, ili pak svoje poslovne partnere vode na poslovne ručkove i večere.

U Europskom parlamentu 3. prosinca 2009. godine održao se veliki event pod nazivom "Less Meat = Less Heat" na temu globalnoga zatopljenja i politike održive prehrane, na kojemu su predsjednik Međuvladine skupine za klimatske promjene dr. Rajendra K. Pachauri i aktivist za zaštitu okoliša Sir Paul McCartney tražili od donositelja zakona i stručnjaka da se usredotoče na posljedice mesne industrije na klimatske promjene te ponudili rješenje, a to je jesti manje ili ništa mesa i drugih namirnica životinjskoga podrijetla.

 

Države uključene u kampanju

Australija, Belgija, Brazil, Danska, Filipini, Francuska, Hong Kong, Hrvatska, Indonezija, Iran, Izrael, Jamajka, Japan, Južna Afrika, Kanada , Koreja, Malezija, Meksiko, Nizozemska, Norveška, Njemačka, Panama, Peru, Portugal, SAD, Slovenija, Španjolska, Švedska, Tajvan, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo.

 

Poznate osobe

Mnogo poznatih osoba sudjeluje u promociji bezmesnog dana: Sir Paul McCartney, Moby, Yoko Ono, Bryan Adams, Sir Richard Branson, Sheryl Crow, Kevin Spacey, Alec Baldwin, Michael Pollan, Al Gore, Gwyneth Paltrow, Emily Deschanel, Denise Richards, James Cameron, Russell Simmons, Oprah, Olivia Wilde, Philippe Cousteau, Simon Cowell, Jessica Capshaw, Jamie Oliver, Leona Lewis, Woody Harrelson, Dr. Oz...