Powered byInfoNET

DianaGluhak

Zeleni ponedjeljak je odlična inicijativa iz nekoliko vrijednih razloga. Prvi i možda najvažniji razlog je da podsjetimo ljude kako je prehrana na biljnoj osnovi u zadnjih par desetljeća polako iščezavala sa naših tanjura, te da nas konzumiramo zaista manje povrća i cjelovitih žitarica nego što bi u konačnici trebali. Drugi razlog koji to podupire je segment zdravlja. Nutricionizam je znanost koja vješto spaja prehranu sa učinkom na ljudski organizam. Ukoliko promotrimo, vidjet ćemo da također sa promjenom prehrambenih navika i stila života, porastao je broj kroničnih nezaraznih bolesti poput šećerne bolesti, bolesti srca i krvnih žila, ali i pretilosti, što je veliki problem ne samo kod odraslih već i kod djece. Uvođenjem i populariziranjem Zelenog ponedjeljka kao dana sa prehranom na biljnoj osnovi, omogućavamo uvesti neka nova jela i okuse koji se prije nismo možda sjetili, pokazati svojim primjerom uvesti neke pozitivne prehrambene navike djeci. Zeleni ponedjeljak tako će nedvojbeno pozitivno utjecati na naše zdravlje. Treće, povrće osim što je bogato hranjivim tvarima, ima zaista malu količinu energijske vrijednosti, te ujedno veliku količinu vlakana, što znači da će lakše pomoći u održavanju idealne tjelesne mase. Na kraju, iako mnogima vegetarijanski ili veganski način nije primarna opcija u prehrani, Zelenim ponedjeljkom može se otkriti da obrok kojemu je baza razno povrće u kombinaciji sa žitaricama, može biti ne samo hranjiv, već itekako ukusan. U tom pogledu, Zeleni ponedjelajk smatram i više nego dobrim početkom tjedna!

Diana Gluhak mag.nutr.
Konzultant za nutricionizam
Sparkle d.o.o.


DolibasicBranimir

Podržavam ovu inicijativu već duže vrijeme kao nutricionist i osobno iz više razloga, profesionalnih i humanističkih. Zeleni ponedjeljak je dan kada bismo mogli tijelo odmarati od mesa i životinjskih proizvoda, uključujući ribu, jaja i morske plodove, odnosno industrijske prerađevine proizvoda životinjskog porijekla. Možemo bez straha jedan dan birati žitarice, biljne plodine, gljive, povrće i voće u prehrani, znajući da to ne znači sebi uskratiti ono što nam je potrebno, nego upravo suprotno - olakšati tijelu kapacitete detoksikacije, dopuniti profil unosa korisnih fitokemikalija biljaka i rasteretiti probavni trakt. Ponekad manje znači više. Posvetiti se planiranju prehrane za Zeleni ponedjeljak znači više od promjene jelovnika. Znači jačati svijest o potrebi činjenja više zdravih izbora za sebe, dati pozitivan doprinos očuvanju okolišu i međuzavisnosti čovjeka i prirode. Zdrave prehrambene navike treba njegovati, počevši od kupovine i izbora hrane. Jer, odnos prema hrani je odnos prema zdravlju i vlastitom dobru, stoga darujmo sebi jedan dan u tjednu kada radimo na sebi i ujedno činimo nešto dobro za ekosustav i prirodnu ravnotežu.

Branimir Dolibašić, dipl.ing., nutricionist


IvanaSimic

Upravo ideja Zelenog ponedjeljka može nas potaknuti da razmislimo o svojoj prehrani i navikama, da učinimo nešto dobro za sebe, svoju obitelj i okoliš u kojem živimo. Koliko god bili napredno društvo, nemamo alternativu za naše tijelo ni za planet na kojem živimo. Raznolika i uravnotežena prehrana ne mora biti ni skupa ni komplicirana, ona zahtjeva samo malo naše volje i vremena - mali ulog za veliki dobitak. Zeleni ponedjeljak smatram odličnim početkom svakog tjedna.

Ivana Šimić, mag. nutricionizma


NutristoLogo

Nutristo u potpunosti podržava Zeleni ponedjeljak kao pozitivnu kampanju u promicanju pravilnijih prehrambenih navika u smjeru poboljšavanja zdravlja. Pretjeran unos mesa i mesnih prerađevina može se povezati s razvitkom kardiovaskularnih bolesti, malignih bolesti i povećanjem tjelesne mase. Stoga, uvođenje barem jednog bezmesnog dana u tjednu odlično se uklapa u Nutristo smjernice za provođenje pravilne prehrane gdje se naglasak stavlja na raznovrsnost prehrane, izbalansiran unos svih vrsta namirnica i dostatan unos voća i povrća.

Nutristo.com


Zeleni ponedjeljak pomoći će ljudima da bar jedan dan u tjednu budu svjesni onoga što, kako i zašto jedu. Kad bi svijest o prehrani bila stalno prisutna, znatno bi se smanjile kronične bolesti povezane s neadekvatnom prehranom. Stoga u potpunosti podržavam uvođenje Zelenog ponedjeljka koji će i onima kojima vegetarijanstvo nije opcija izbora, ukazati da bar jedan dan u tjednu uživaju u ukusnoj i raznolikoj hrani biljnog podrijetla.

doc. dr. sc. Donatella Verbanac

 

Running sport media | Sneakers